Gradnja prve javne punionice na stlačeni prirodni plin (CNG) u Kantonu Sarajevo završena je prošli tjedan. Vrijednost projekta je oko sedam milijuna kuna (1,8 milijuna KM) i on je ostvaren zahvaljujući sredstvima vlade Kantona Sarajevo i tvrtke Sarajevogas

"Relevantna svjetska istraživanja i studije potvrdile su kako uporaba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin omogućava ogromne uštede, kao i značajno poboljšanje kvalitete zraka. Također, puštanjem u rad CNG punionice, Bosna i Hercegovina će biti uvrštena na CNG kartu Europe", javlja Sarajevogas.


Maloprodajna cijena 

Ciljane skupine korisnika ove punionice u Kantonu Sarajevo su javni gradski prijevoz, komunalne tvrtke, kantonalna ministarstva, javne institucije i građani. 

U Sarajevogasu ističu kako je prijedlog izračuna maloprodajne cijene upućen u proceduru odobravanja nadležnim tijelima koja će odrediti konačnu maloprodajnu cijenu za primjenu. 

Punionica je trenutačno u probnoj fazi. Kada se steknu uvjeti za dobivanje uporabne dozvole, punionica će biti puštena u pogon za javnu uporabu. Tako se službeni početak rada javne CNG punionice očekuje se 3. siječnja 2020. godine.