Radovi na izgradnji plinovoda Omišalj – Zlobin, kojim će se prirodni plin s budućeg LNG terminala na otoku Krku otpremati do spoja s magistralnim plinovodom Pula – Karlovac i dalje po Hrvatskoj te prema Mađarskoj i Sloveniji, ulaze u završnu fazu. Dosad je, potvrđeno je Novom listu iz Plinacroa, investitora ovog projekta, izgrađeno više od osamdeset posto od ukupno 16,7 kilometara i 430 milijuna kuna vrijednog plinovoda, a ovih dana traju radovi na podvodnom dijelu instalacija, između kopna i Krka, zbog čega je za sav pomorski promet do petka 14. kolovoza zatvoren Tihi kanal za sav promet. 

Pomgradovi radovi

Izgradnja otpremnog plinovoda započela je u prosincu prošle godine, a upravo je polaganje podmorskog dijela plinovoda, koje izvodi domaća tvrtka Pomgrad, najzahtjevniji dio projekta. Iz Plinacroa ističu kako su u podvodnom dijelu cijevi plinovoda, obložene betonom, položene na dubini do 55 metara. Radovi na podmorskom plinovodu započeti su 27. srpnja, polaganjem cijevi, a završit će do kraja ovoga tjedna, uz prethodno obavljenu pripremu rova na morskom dnu, izradu sidrenog bloka te uređenje dna. 

Pored radova na podmorskom dijelu plinovoda, paralelno teku radovi na ostatku trase, od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj. Dosad je u cijelosti iskopan i pripremljen rov u koji se polažu plinovodne cijevi, a oko osamdeset posto cijevi već je položeno u rov i zatrpano. Radovi se izvode i na plinskim čvorovima Zlobin i Omišalj te blokadnim stanicama Voz i Bobuši. 

Rokovi


Završetak izgradnje plinovoda Omišalj – Zlobin, prema odgovoru Plinacroa, planiran je do kraja godine, kako bi u trenutku kada LNG terminal postane operativan bila osigurana otprema plina s terminala. Plinovod je projektiran za transport 2,6 milijardi metara kubičnih prirodnog plina godišnje, koliki je i kapacitet uplinjavanja na budućem LNG terminalu. Iz Plinacroa ističu kako će stvarne količine plina koje će se transportirati otpremnim plinovodom u prvom redu ovisiti o zakupu kapaciteta LNG terminala kojim upravlja LNG Hrvatska.