Zelena akcija poziva građane da potpišu međunarodnu peticiju kojom traže da Europska komisija ne odobri novi popis prioritetnih energetskih projekata jer uključuje štetne projekte poput kopnenog LNG terminala na Krku. Europska komisija trenutno izrađuje petu listu projekata od zajedničkog interesa (tzv. PCI popis) za infrastrukturne projekte koji bi trebali dobiti pristup EU sredstvima i imati koristi od ubrzane provedbe. 

Za mjesto na ovom popisu prijavljena su čak 74 velika plinska projekta, a jedan od predloženih je nastavak LNG projekta na Krku, tzv. druga faza, zajedno s pripadajućim cjevovodima/interkonektorima i plinskim kompresorom. 

Iako se nigdje u dokumentima objavljenima na web stranici Europske komisije ne navodi što je točno druga faza, prema Studiji utjecaja na okoliš za plutajući LNG (UPP) terminal na Krku, to se odnosi na izgradnju kopnenog LNG terminala u Omišlju. Europska komisija je nekoliko puta obećala da će sljedeći PCI popis biti usklađen s Europskim zelenim planom. 

Opasni metan

Međutim, to usklađivanje znači da ovaj popis ne bi smio uključivati plinske projekte, smatraju ekološki aktivisti. Zeleni kažu da je Europska pučka pravobraniteljica je u svom izvještaju upozorila kako je Komisija na prijašnjim PCI popisima dodijelila prioritetni status plinskim projektima, uključujući plutajući LNG terminal na Krku, a da nije pravilno procijenila njihov utjecaj na klimatske promjene. Naglašavaju da je plin fosilno gorivo koje je posebno opasno zbog migracije metana, koji ima veći staklenički potencijal od ugljičnog dioksida.

 Peticiju su pripremile europske organizacije Food&Water Action Europe i Climate Action Network Europe.