Uoči prvog službenog posjeta Jean-Claude Junckera Hrvatskoj, Zelena akcija poziva Europsku komisiju da odbije dati odobrenje za državnu potporu za LNG terminal na Krku zbog brojnih ekoloških, ekonomskih i pravnih propusta, kao i kršenja prava građana. 

Vlada Republike Hrvatske navodno je zatražila odobrenje sufinanciranja ovog projekta iz državnog proračuna u iznosu od 100 milijuna eura, koji je namijenjen za izgradnju plutajućeg LNG terminala. Prema europskom zakonodavstvu, konkretno Ugovoru o funkcioniranju Europske unije, Europska komisija mora prethodno odobriti svaku državnu potporu. Ako države dodijele potporu bez odobrenja, to se smatra nezakonitim. 

“Zelena akcije je još prije dva mjeseca poslala dopis Komisiji s argumentacijom protiv državne potpore za LNG terminal na Krku, no odgovora još uvijek nema”, komentirala je Marija Mileta iz Zelene akcije. “Smatramo kako je Europska komisija vrlo dvolična. S jedne strane, EU želi biti klimatski lider, a s druge strane planira daljnji razvoj fosilnih goriva i ulaganje novca poreznih obveznika u takve projekte”, poručila je Mileta. 

U dopisu EU komisiji, među ostalim, Zelena akcija je naglasila kako nije dokazana nikakva ekonomska održivost tog projekta, kako je došlo do brojnih proceduralnih i pravnih propusta, dok Vlada RH kontinuirano ignorira lokalnu zajednicu i čak je pokušava ušutkati