Poznata pluća svijeta, brazilska prašuma Amazonija pustila je u atmosferu tijekom posljednjeg desetljeća gotovo 20% više ugljičnog dioksida nego što je apsorbirala, konstatirali su znanstvenici u zapanjujućem izvješću koje pokazuje da čovječanstvo više ne može ovisiti o najvećoj svjetskoj tropskoj šumi kako bi pomoglo apsorbirati onečišćenje ugljičnim dioksidom. Od 2010. do 2019., brazilski sliv Amazone, najveći prirodni ponor ugljika na Zemlji,  proizveo je 16,6 milijardi tona CO2, dok je usisao samo 13,9 milijardi tona, izvjestili su znanstvenici u časopisu Nature Climate Change, piše The Guardian. 

Krivnja za taj loš trend u pogledu klimatskih promjena je u čovjeku, odnosno u prirodnim nepogodama. Studija je promatrala količinu CO2 apsorbiranog i uskladištenog kako šuma raste, naspram količina puštenih natrag u atmosferu jer je izgorjela ili uništena. "Napola smo to očekivali, ali to je prvi put da imamo brojke koje pokazuju da se brazilska Amazonka promijenila i sada postaje emiter ugljičnog dioksida, a ne više ponor ugljika", rekao je koautor izvještaja Jean-Pierre Wigneron, znanstvenik s francuskog Nacionalnog instituta za agronomiju Istraživanje (INRA). "Ne znamo u kojem bi trenutku promjena mogla postati nepovratna", rekao je za AFP u intervjuu. 

Studija je također pokazala da se krčenje šuma - požarima i sječom - povećalo gotovo četverostruko u 2019. u usporedbi s bilo kojom od dvije prethodne godine, s oko 1 milijun hektara (2,5 milijuna hektara) na 3,9 milijuna hektara (9,6 hektara).