Područje Učke i dijela Ćićarije je 19. svibnja 1999. godine proglašeno parkom prirode. Simbol Parka prirode Učka je kamena kula sagrađena 1911. na vrhu Vojak, najvišem vrhu planine i istarskog poluotoka (1401 m). Kula je ujedno i vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na Istru, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićariju, a nakon bure, kad je zrak čist, vide se Venecija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji. 

Dok Učka ima izraziti planinski hrbat, Ćićarija ima reljef planinske visoravni. Na 922 metra nadmorske visine nalazi se Poklon, prijevoj koji spaja Učku i Ćićariju, a čije ime potječe iz pučke vjerske tradicije, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE)


Učkarski zvončić 

S obzirom na svoj položaj, Park prirode Učka prostor je susreta kontinentalnih i mediteranskih vrsta. Flora Parka broji oko 1300 vrsta, što je iznimno velik broj u odnosu na njegovu površinu, a pretpostavlja se da je taj broj i veći. 

Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje raste stenoendemski učkarski zvončić (Campanula tommasiniana). Nepotpuno je istražen i životinjski svijet. 

Očuvane bukove šume i prostrani travnjaci dom su mnogim životinjama, a zabilježena je i prisutnost velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa. Populacija ptica broji 167 vrsta, a mnogi ovi ugroženi grabežljivci gnijezde na nepristupačnim stijenama u Parku. Među njima su suri orao (Aquilla chrysaetos), bjeloglavi sup (Gyps fulvus) i sivi sokol (Falco peregrinus). 


Centar Poklon 

Zanimanje za Učku raste i danas. Iako ju planinari već dobro poznaju, sve je više 'običnih' izletnika koji tek otkrivaju ovu planinu. 

Tome će zasigurno pridonijeti i realizacija projekta Učka 360° čiji je dovršetak predviđen za proljeće 2021. godine. Riječ je o projektu Javne ustanove Park prirode Učka i partnera Općine Kršan te Udruge BIOM, kojim su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon, volonterskih centara u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra – ekomuzeja u nekadašnjoj školi Šušnjevica. 

Osim toga, aktivnosti projekta usmjerene su na razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unapređenje i proširenje postojećih edukativnih programa Parka prirode Učka.