Tijekom prvog zatvaranja, dakle, prije godinu dana, na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (CUPOVZ) je došlo do začepljenja i kvara pumpi zbog sanitetskog otpada. 

Iz tvrtke Zagrebačke otpadne vode (ZOV) podsjećaju kako je bila riječ o velikoj količini sanitetskih maski i rukavica koje su građani odbacivali u toalete vjerojatno ne misleći kako taj otpad nije razgradiv. Kanalizacijom je otpad stigao na istok grada, na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Žitnjaku.

"Stoga su radnici ručno čistili sva začepljenja i brzom intervencijom popravili sve kvarove nastale na pumpama uslijed velike količine nadolazećeg nerazgradivog otpada. Tada je ZOV putem medija poslao apel građanima Zagreba koji je urodio plodom", ističu u ZOV-u, dodajući kako je od objave u medijima u svibnju prošle godine, količina maski i rukavica koje su stigle na pročistač otpadnih voda naglo pala. 

"U proteklih godinu dana nije došlo do daljnjih oštećenja na strojevima. Dakle, kampanja je bila korisna i djelotvorna te ovim putem zahvaljujemo medijima te Zagrepčankama i Zagrepčanima na suradnji", izvijestio je ZOV, također i dalje apelirajući na odgovorno ponašanje, a sve u interesu okoliša, čiste Save i zagrebačkog ekosustava.