Od najavljenog referenduma u Novskoj za gradnju kompostane neće biti ništa, jer je politika već odlučila. U poduzetničkoj zoni Novske, 105 km od Zagreba, izgradit će se postrojenje za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u koje će se odvoziti biootpad iz Zagreba, stoji u sporazumu o suradnji na pripremi i izgradnji tog postrojenja koji je u srijedu u novljanskoj Gradskoj vijećnici potpisan između Grada Zagreba, Grada Novske i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom. 

Sporazum su potpisali novljanski i zagrebački gradonačelnici Marin Piletić i Milan Bandić te direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba, a potpisivanju je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat. Nakon potpisivanja Sporazuma, za naredni mjesec najavljen je posao oko pripreme studijsko-projektne dokumentacije, a da bi se kompletna dokumentacija uz izdavanje građevinske dozvole mogla završiti u iduće dvije godine. 

Proći je još puno vode ispod savskog mosta...

Tek 2021. godine raspisao bi se natječaj za radove na pogonu kompostane. Stručnjaci bi odredili tehnologiju koja će se primijeniti u postrojenjima – za proizvodnju komposta ili bioplinsko postrojenje, kapaciteta prerade oko sto tisuća tona biootpada godišnje. Piletić je istaknuo da je Novska poljoprivredni kraj te da proizvodnja komposta, bioplina koji bi bio produkt tog zajedničkog postrojenja, njegov grad može uvrstiti na energetsku kartu Hrvatske, ali i pomoći daljnjem razvoju poljoprivrede i cjelokupnog tamošnjeg gospodarstva. 

Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba podsjetio je da je Hrvatska ulaskom u EU prihvatila nova pravila i donijela Plan gospodarenja otpadom, čime se obvezala 40 posto biootpada izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada, a nakon toga ga i zbrinuti. U postrojenju se očekuje minimalno 40-tak novih radnih mjesta. Očekuje se pomoć Ministarstva zaštite okoliša za pristup EU fondovima za dokumentaciju i gradnju pogona.