U gradovima porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Bečki su znanstvenici izračunali da bi do kraja stoljeća u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana što ovaj okrug čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama

Kako bi pokušali djelovati protiv urbanih toplinskih otoka u okrugu i olakšati život tamošnjim stanovnicima Grad Beč započinje pilot-projekt u ulici Zieglergasse koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka. Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sustava za hlađenje i ovlaživanja zraka te postavljanje zdenaca za pitku vodu trebali bi povećati kvalitetu života stanovnika te ulice. 

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 milijuna eura. Ukupno 70 posto troškova pokrit će Grad Beč, a ostalih 30 posto financirat će okrug Neubau iz vlastitog budžeta.