Zastupnici Skupštine Grada Beograda usvojili su važnu odluku. Od 1. siječnja 2020. ukidaju se nerazgradive plastične vrećice u maloprodajnim objektima na cijelom gradskom teritoriju. Umjesto plastičnih, koristit će se papirnate i biorazgradive vrećice, a zamjenik gradonačelnika Goran Vesić istaknuo je da je riječ o povijesnoj odluci. Plastičnoj vrećici je potrebno 240 godina da se razgradi, New York će zabraniti plastične vrećice u ožujku ili travnju, a Njemačka isto od 1. siječnja. 

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je i da se već naplaćivanjem plastičnih vrećica u trgovinama uvelike smanjila njihova upotreba – čak za 60%. Idući korak je da ih potpuno odstranimo i kao društvo se moramo prilagoditi novim pravilima jer tako brinemo o našoj budućnosti – zaključio je Vesić, objavio je Komunal. Prošle godine na srpsko tržište je plasirano 4.304,5 tona plastičnih vrećica, što je 3.000 tona manje nego godinu dana ranije, stoji u Izvještaju o plastičnim vrećicama Agencije za zaštitu životne sredine. Od plasiranih vrećica, 3.912,9 tona vrećica bilo je s aditivima za oksidaciju i biorazgradnju. 

U Hrvatskoj je od početka godine na snazi obveza naplate laganih plastičnih vrećica, tanjih od 50 mikrona. Takve vrećice u prosjeku se koriste 20 minuta a završavaju u okolišu vrlo lako. Nema informacija o tome je li se njihova potrošnja smanjila.