U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), Grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore i Turističke zajednice Grada Zagreba protekli vikend održana je još jedna akcija 'Zazeleni svaki dan'. 

Cilj ove akcije je osvijestiti problem neodrživog korištenja prirodnih resursa i proizvoda koje svakodnevno koristimo, čime onečišćujemo okoliš i utječemo na klimu. Ponovnom i produženom upotrebom predmeta osigurava se očuvanje prirode, ali i više raspoloživih resursa budućim naraštajima, javlja MINGOR

"Ovakvim akcijama naglašavamo važnost produžene uporabe predmeta koje svakodnevno koristimo. Malim gestama poput izbjegavanja kupovine novog predmeta, ako stari možemo popraviti, činimo puno u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju okoliša. Posebice danas zahvaljujem našim obrtnicima bez kojih ove akcije ne bi bilo", izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

 

Ponovna uporabna vrijednost 

Akciji se pridružio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. "Ovakve su akcije potrebne, željeli bismo ih što više i uvijek ćemo ih podržati. Pozivam građane da se pridruže i smanje onečišćenje okoliša i ugljični otisak. Grad Zagreb podupire obrtnike u tradicionalnim i deficitarnim zanimanjima, a ove godine je za tu svrhu izdvojeno oko 20 milijuna kuna", napomenuo je. 

Osim ekološkog karaktera ovog događaja, naglasak je stavljen na poduzetništvo, ali i turizam. Proizvodi domaćih obrtnika vrlo su popularni među brojnim turistima koji u sve većem broju posjećuju Zagreb i često kupuju prepoznatljive lokalne suvenire. 

"Zagrebački obrtnici žele podsjetiti građane na svoje vrijedne, obrtničke ruke kojima uvijek mogu popraviti stare predmete, sačuvati ih od zaborava, ukazati na njihovu održivost i ponovnu uporabnu vrijednost. Pozivamo sve na ovakve akcije kako bismo osigurali ljepšu budućnost za nas, našu djecu i prirodu koja nas okružuje", istaknuo je predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar.