Grad Šibenik i francuska udruga SMILO (Small Island Organization) koja podupire male otoke u održivom razvoju ovaj tjedan su potpisali Sporazum o partnerstvu i financiranju čiji je cilj poboljšanje gospodarenja zelenim otpadom i biootpadom na Zlarinu. 

Krešimirov grad će uskoro postati jedan od partnera ove međunarodne udruge koja ima za cilj osigurati kvalitetno ekološko i okolišno stanje otoka te pridonijeti boljoj kvaliteti života i razvoju. 

Rad udruge odnosi se na upravljanje prirodnim resursima, vodom, energijom, biološkom raznolikošću, očuvanjem krajolika i kulturne baštine, javlja Grad Šibenik.

 

Uključivanje mještana 

Vrijednost projekta je približno 170 tisuća kuna (22 500 eura), a tijekom 12 mjeseci predviđena je nabava opreme za kompostiranje organskog i zelenog otpada, znatno smanjenje zelenog otpada i biootpada koji se prevozi na kopno, uključivanje mještana, gospodarskih subjekata i posjetitelja u novi model upravljanja te uporaba kompostiranog otpada na otoku. 

Ovim projektom, Šibenik nastavlja poticanje otočnog razvoja s naglaskom na zaštitu okoliša uz podršku i angažman Mjesnog odbora Zlarin i Odbora za održivi razvoj otoka Zlarin te tvrtke Zeleni grad Šibenik.