Izaslanici dvjestotinjak zemalja sudionica skupa COP24 u Katowicama u subotu su postigli dogovor oko pravila za primjenu Pariškog sporazuma protiv klimatskih promjena 2020., no kritičari upozoravaju da dogovor nije dovoljno ambiciozan da spriječi opasne posljedice globalnog zagrijavanja. Cilj je održati globalno zagrijavanje (koje je već na razini 1 C iznad predindustrijske razine) na 2 Celzija. "Upute za uporabu" Pariškog sporazuma na 156 stranica pripremane su tri godine i dovršene u 14 dana - i nekoliko noći - teških pregovora, a određuju načine praćenja djelovanja pojedinih zemalja. Ideja o zakonskoj odgovornosti za klimatske promjene odbačena je, a neke zemlje poput Brazila vršile su pritisak da se oslabe pravila za tržište emisijskih kvota. SAD, Rusija, Kuvajt i Saudijska Arabija odbile su "pozdraviti" UN-ov izvještaj o zadržavanju globalne temperature na 1,5 Celzija, koji je rekao da ukazao da svijet nije na dobrom putu i da se ide prema zagrijavanju od 3 Celzija do kraja stoljeća. 
Konferencija ipak nije dala važan odgovor o financiranju zemalja u razvoju sa sto milijardi dolara do 2020. godine, od strane razvijenih zemalja, kao i o načinu financiranja poslije 2025. godine. Brojni nedostaci će se trebati riješiti u budućim pregovorima. 
WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, podržava usvajanje pravilnika o primjeni Pariškog sporazuma, ali istovremeno izražava zabrinutost zbog nedostatka ambicije država za rješavanjem ovog gorućeg problema. "Svjetski čelnici stigli su u Katowice sa zadatkom reagiranja na najnovije znanstvene podatke koji jasno pokazuju kako imamo samo 12 godina za smanjenje emisija za 50% i tako spriječimo katastrofalno globalno zatopljenje. Ostvaren je značajan napredak, ali u Poljskoj se pokazalo kako mnoge države i dalje ne razumiju ovu klimatsku krizu. Srećom, Pariški sporazum je otporan na geopolitičke oluje. Potrebno je da sve zemlje pokažu klimatsku ambicioznost prije 2020. godine, jer je budućnost svih ljudi u pitanju", rekao je Manuel Pulgar-Vidal, voditelj programa za klimu i energiju u WWF-u. Iduća konferencija o klimatskim promjenama (COP25) održat će se u studenom 2019. godine u Čileu.