Danska, Flandrija i Belgija potpisale su sporazum o suradnji na transportu ugljičnog dioksida (CO2) između dviju zemalja s ciljem trajnog geološkog skladištenja. Osim okvira za suradnju u vezi s hvatanjem, iskorištavanjem i skladištenjem ugljika (CCUS), strane su sklopile dogovor o tome kako se može odvijati prekogranični transport CO2 prema Londonskom protokolu, za koji se kaže da je dugo bio pitanje bez odgovora u razvoju međunarodnog lanca vrijednosti takve trgovine. 

Flamanski ministar pravosuđa i provedbe, okoliša, energije i turizma Zuhal Demir, belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne i danski ministar klime i energetike te javnih komunalnih usluga Dan Jørgensen potpisali su 13. rujna izjavu o namjerama. Rečeno je da sporazum predstavlja prvi takav bilateralni sporazum ikada, objavio je Offshore energy biz. 

Danska vlada odobrila je financiranje u ukupnom iznosu od oko 41 milijun dolara za dva CCS projekta krajem prošle godine, koji će koristiti postojeću naftnu i plinsku infrastrukturu u Sjevernom moru. U lipnju je vlada potpisala novi politički sporazum s osam stranaka koji implicira da će imati 20% suvlasništva u budućim dozvolama za skladištenje ugljika u Sjevernom moru. 

Fluxys i Equinor u suradnji

Iz Belgije je nedavno objavljeno da su se belgijski operater LNG terminala Fluxys i norveški energetski div Equinor složili razviti veliki CCS infrastrukturni projekt koji povezuje dvije zemlje. Treba omogućiti transport zarobljenog CO2 od emitera do sigurnih skladišnih mjesta u Sjevernom moru. Odluka o ulaganju očekuje se do 2025. godine. 

Naime, Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) naglašava da je skladištenje CO2 ključni instrument za ublažavanje klimatskih promjena jer može osloboditi atmosferu od emisija stakleničkih plinova koje bi inače bilo teško smanjiti. Prema IPCC-u, međunarodni transport je bitan jer nemaju sve zemlje mogućnost skladištenja, a regionalna suradnja i prekogranična infrastruktura ovdje su ključni.