Nitko nikada nije rekao da ćemo, ako recikliramo, plaćati manje. Dapače. Zagrepčane od veljače iduće godine očekuje poskupljenje odvoza otpada. Zagrebački holding odredio je fiksnu cijenu od 68 kuna za sve - bez obzira na broj članova kućanstva i količinu proizvedenog otpada. Varijabilni dio cijene tek trebaju odrediti. Ako, primjerice, građanin za stan od 40 četvornih metara sada plaća odvoz smeća 36,25 kuna mjesečno, prosječna cijena bi od iduće godine mogla biti triput veća, a poskupljenje bi najviše osjetili oni u malim stanovima. 

Ovisno o praženjenju spremnika

24 sata pišu kako taj fiksni dio cijene za kućanstva iznosi čak 68,57 kuna (s uračunatim PDV-om). To znači da će i građani koji žive u stanu od 25 kvadrata i oni koji žive u kući od 250 kvadrata minimalno plaćati tih 68,57 kuna, dok će varijabilni dio cijene ovisiti o broju tjednih pražnjenja spremnika za otpad. Sada se u gotovo cijelom gradu spremnici ispražnjavaju dvaput tjedno. U spomenutoj odluci zasad nema cijene varijabilnog dijela, nego će ona biti donesena naknadno. 

Čistoća u minusu 

Prema prvim izračunima, pišu 24 sata, varijabilni bi dio u slučaju usvajanja fiksnog dijela od 68,57 kuna u prosjeku iznosio dodatne 42 kune pa se dolazi do ukupnog prosječnog iznosa cijene odvoza otpada od 110,50 kuna mjesečno. 24 sata neslužbeno doznaju da se gradska uprava odlučila na ovakvo poskupljenje kako bi se pokrili sve veći troškovi odvoza otpada, nabave novih kanti i ostale opreme. K tomu, tvrtka Čistoća će sa sadašnjim cijenama navodno završiti u gubitku od oko 60 milijuna kuna. 

Prethodno je val nezadovoljstva već izazvala uredba Vlade RH za cijelu Hrvatsku o sedam kategorija koje nisu kućanstva za koje će mjesečni fiksni dio cijene odvoza otpada biti od najnižih 85 pa čak do 188 kuna, ako su u pitanju hostel ili hotel. Radi se o kategorijama od ustanova, preko obrtnika ili iznajmljivača apartmana pa do noćnih klubova. Korisnici će moći sami birati koliko pražnjenja spremnika trebaju, te koliki je volumen spremnika za miješani otpad.