Ekološki aktivisti iz Bosne i Hercegovine upozoravaju da sve više otpada teče rijekama, što ugrožava ekosustave i ljudsko zdravlje. Dobar primjer je rijeka Drina koja je već tjednima prekrivena raznim otpadom koji se nakuplja brže nego što ga nadležna tijela mogu ukloniti. Vlažno vrijeme tijekom zime povisilo je razinu vodotokova, zbog čega su Drina i njezine pritoke ispunjene plastičnim bocama, otpadnim bačvama, starim gumama, ostacima pokućstva i ostalim otpadom koji nosi voda. U blizini Višegrada mogli su se primijetiti i ploveći otoci otpada kako plutaju prema obližnjoj hidroelektrani. Aktivisti ističu da je takvo stanje i nizvodno i uzvodno od grada. 

Nadležna tijela Bosne i Hercegovine, baš kao i Srbije i Crne Gore neprestano rade na uklanjanju otpada, no on i dalje pritječe rijekom i njezinim pritocima iz sve tri zemlje, a počeo se nakupljati na brani HE Višegrad. Na kraju, mikroplastika i toksini iz otpada mogu završiti u prehrambenom lancu, upozoravu aktivisti iz višegradske ekološke udruge Eko centar Višegrad. 

Naporima za uklanjanje otpada iz Drine nedavno se priključila i jedna njemačka tvrtka koja je isporučila specijalno plovilo za uklanjanje otpada, izvijestio je američki portal ABCnews.