S ciljem širenja suradnje na razvoju i financiranju ključnih energetskih, održivih i klimatskih projekata, jučer je online potpisan Sporazum o razumijevanju između Europske investicijske banke (EIB-a) i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Potpisivanju su, uz ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, prisustvovali i potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, voditelj stalnog predstavništva Europske unije u Hrvatskoj Ognien Zlatev te Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu. 

Hrvatska je prva država koja je potpisala ovakvu vrstu sporazuma s EIB-om, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja


Ključne inicijative 

Sporazumom je dogovoreno kako će se kontinuirano razvijati zajedničke operacije u sektorima kao što su infrastruktura za proizvodnju i prijenos električne energije iz obnovljivih izvora; mjere čiste energije i energetske učinkovitosti, obnova i prenamjena zgrada; zelena mobilnost te pružiti potpora transformaciji hrvatskog gospodarstva u kružno.

EIB će pružiti potporu Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i podržati ključne energetske i klimatske inicijative poput Nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Partneri će također surađivati kako bi maksimalno iskoristili mogućnosti koje proizlaze iz programa Europske unije poput InvestEU-a, Europskog zelenog plana i Fonda pravedne tranzicije. 

"Ovaj sporazum predstavlja suradnju na zajedničkim ciljevima vezanim uz energetiku, održivost i klimatske projekte u Hrvatskoj. Omogućit će Hrvatskoj da maksimalno iskoristi mogućnosti koje proizlaze iz različitih programa, fondova i inicijativa EU-a i privuče više sredstava za ključne operacije, što će pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva, kako uslijed pandemije koronavirusa tako i nakon dva razorna potresa koje je Hrvatska pretrpjela", istaknuo je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a. 


Ozbiljna ulaganja 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je kako Hrvatska u potpunosti podržava odluku Europskog vijeća da se cilj smanjenja CO2 do 2030. poveća na 55 posto što će pridonijeti u ispunjenju ciljeva Pariškog sporazuma. 

Naveo je, među ostalim, kako je Hrvatska donijela novu Energetsku strategiju koja će biti temelj održivom gospodarstvu u sljedećem desetljeću te je predložen niz mjera koje se odnose na dekarbonizaciju, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore, promet, poljoprivredu kako bi se ispunili ciljevi zacrtani u Strategiji i Nacionalnom energetskom i klimatskim planu. 

"Predložili smo više od stotinu mjera i potpuno smo svjesni da će biti potrebna ozbiljna ulaganja u sve sektore. Dekarbonizacija i prijelaz na zeleno gospodarstvo nisu samo obaveza nego i velika prilika. To je prilika za razvoj zelene ekonomije u Hrvatskoj, a EIB vidimo kao značajnog partnera u provedbi projekata koji će pridonijeti ostvarenju naših ciljeva", rekao je Ćorić. 


Brži oporavak 

"Pozdravljamo ovu suradnju koja će pomoći maksimalno iskoristiti sve mogućnosti stvorene fondovima EU-a i inicijativama u području klime i energije. To će pomoći Hrvatskoj da najbolje iskoristi Europski zeleni plan te uspješno implementira njegove ambiciozne energetske i klimatske projekte, u skladu s ciljem Europske unije kako bismo postali klimatski neutralni do 2050.", izjavio je Ognien Zlatev, voditelj stalnog predstavništva EU-a u Hrvatskoj. 

Prema očekivanjima, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, provedba projekata zacrtanih u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu potaknut će lokalno gospodarstvo kako bi se brže oporavilo od posljedica pandemije i dva razorna potresa koji su Hrvatsku pogodili 2020. godine.