Europska komisija jučer je pokrenula drugi poziv na podnošenje prijava za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih programa na svijetu za demonstraciju niskougljičnih tehnologija, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava Europske unije za trgovanje emisijama

S proračunom od 1,5 milijardi eura u okviru Inovacijskog fonda financirat će se napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika.

 

Jednostavniji postupak prijave

"Sredstva iz Inovacijskog fonda doprinose uvođenju tehnoloških rješenja potrebnih za zelenu tranziciju. Ovim pozivom podupirat ćemo inovativne projekte, ubrzavati ih i uvoditi na tržište što je brže moguće. Tim će se ulaganjem poduprijeti dekarbonizacija europskog gospodarstva i otvoriti put prema klimatskoj neutralnosti do 2050. te pojačati europsko tehnološko vodstvo na svjetskoj razini", izjavio je prvi potpredsjednik EK-a Frans Timmermans

Zbog izrazito velikog broja prijava u prvom pozivu i izvrsnog portfelja projekata Komisija je pojednostavnila postupak prijave koji se sad sastoji od samo jedne faze. Time će se znatno skratiti razdoblje od podnošenja prijave do dodjele bespovratnih sredstava, izvijestila je EK.

 

Ocjena projekata 

Projekti će se ocjenjivati prema potencijalu za sprečavanje emisija stakleničkih plinova, inovacijskom potencijalu, financijskoj i tehničkoj zrelosti te potencijalu za proširenje i troškovnoj učinkovitosti. 

Poziv je otvoren do 3. ožujka 2022. za projekte iz svih članica te Islanda i Norveške. Europska investicijska banka (EIB) pružit će pomoć za razvoj perspektivnih projekata koji nisu još dovoljno zreli za primanje bespovratnih sredstava. Projekti se mogu prijavljivati na portalu EU-a za financiranje i natječaje, na kojem su dostupne detaljnije informacije o postupku. Podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima ocjene projekata u trećem tromjesečju 2022. 

Dodjela bespovratnih sredstava i potpisivanje projekata provest će se u četvrtom tromjesečju iduće godine.