U skladu s usmjerenjem za postepeni prelazak s ugljena na obnovljive izvore, Elektroprivreda BiH (EPBiH) pruža podršku Gradu Živinice u programima tranzicije i transformacije iz sredine ponajviše oslonjene na ugljen u onu koja je dominantno orijentirana na zelenu energiju. 

Stoga su koncem proteklog tjedna generalni direktor Elektroprivrede BiH (EPBiH) Admir Andelija i gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković potpisali Memorandum o razumijevanju o provedbi energetske tranzicije na području toga bosanskohercegovačkog grada. 

Suradnja Živinica i EPBiH omogućit će uporabu postojećih neiskorištenih resursa rudnika ugljena, podizanje gospodarskih djelatnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

 

Ugljično neutralna zajednica 

Prema očekivanjima, javlja EPBiH, uspostavljen okvir suradnje olakšat će korištenje degradiranih rudarskih površina za razvoj Živinica i EPBiH, omogućiti provedbu pilot-projekata usmjerenih na povećanje korištenja obnovljivih izvora, inovativnih tehnologija, razvoja čistog i održivog prometa, integraciju elektroenergetskog sustava s drugim djelatnostima kao što su grijanje i lokalne vodne usluge. 

Grad Živinice aktivno radi na dekarbonizaciji i usmjerio se da kroz zelenu agendu postane prva ugljično neutralna lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini.