Do sada se otapanje leda pratilo uglavnom po pojedinim regijama, no prvi puta netko od znanstvenika je proučio cijelu zemljinu površinu te konstatirao upravo šokantno smanjenje potvršine pod ledom. Britanski znanstvenici su uz pomoć satelita istraživali površinu Zemlje te došli do podataka da je s površine Zemlje nestalo ukupno 28 trilijuna tona leda od 1994. godine.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Londonu, Edinburghu i Leedsu opisali su količinu gubitka leda kao “zapanjujuću”. “Ako se ledene ploče i glečeri nastave topiti ovom brzinom, svaki centimetar porasta razine mora značit će da će oko milijun ljudi biti iseljeno iz svojih domova”, pojasnio je za The Guardian profesor Andy Shepherd, direktor Centra za polarno promatranje i modeliranje Sveučilišta Leeds.

Znanstvenici upozoravaju da otapanje leda u tim količinama ozbiljno smanjuje Zemljinu sposobnost reflektiranja sunčeve radijacije nazad u svemir. Led nestaje, a more ili tlo ispod njega upijaju sve više topline, čime se tako povećava globalno zagrijavanje planeta Zemlje. Katastrofalan trend klimatskih promjena se nastavlja.