Nakon gotovo tri desetljeća Grad Zagreb ukida financijsku pomoć za Zeleni telefon Zelene akcije, na koji građani mogu prijavljivati nepravilnosti oko odlaganja otpada, sječe šume te bilo kakvu drugu ekološku ugrozu koju primjećuju oko sebe. Godišnje Zeleni telefon (broj 072 123-456) obradi više od 1.200 prijava građana, postoji od 1992. a Grad Zagreb ga redovno sufinancira od 1994. Ovo nije prva kriza odnosa na relaciji Grad-Zeleni. Na vrhuncu kampanje za zaštitu Varšavske ulice od građevinskih radova, Gradska je uprava 2010. godine naprasno odbila financirati Zeleni telefon. 

Tek nakon brojnih javnih kritika zbog pritiska Gradske uprave na Zelenu akciju, krajem te godine je ZT uspio osigurati 150.000 kn, ali po proceduri koja jasno ovisi o volji gradonačelnika. Taj je iznos bio za čak 54,6 posto manji nego prethodne godine. Za usporedbu, Zelena akcija je 2015. na račun Grada Zagreba temeljem poreza i prireza uplatila više od 185.000 kn. Od 2018. godine, Gradska uprava je opet smanjila financijska sredstva ZT-u i tada su iznosila 50.000,00 kn. 

Od tada, zbog nedostatka financijske potpore, ZT radi smanjenim intenzitetom u animaciji medija, terenskom radu i praćenju rješavanja problema, ali i dalje savjetujući građane i prijavljujući probleme nadležnim tijelima. Ovogodišnja sredstva namijenjena udrugama raspodijeljena su za druge nepoznate stavke, a 5. studenog je stigao dopis da ZT neće dobiti financiranje radi nedostatka novca. Zelena akcija traži od Gradske uprave da isplati sredstva predviđena proračunom za 2020. te da osigura nastavak financiranja na način koji neće biti podložan samovolji gradonačelnika ili bilo koje institucije čiji rad udruga kritizira.