Građani još uvijek nisu svjesni važnosti zelene ekonomije, što otežava uvođenje kružnog gospodarstva, upozorili su u utorak dogradonačelnici Hvara i Cresa. 

U video podcastu pod nazivom Energetska tranzicija na otocima, održanog u utorak navečer u organizaciji inicijative Pokret otoka, sudionici su upozorili da je nedovoljno razvijena svijest o očuvanju okoliša jedna od glavnih prepreka u implementaciji kružnog gospodarstva, javlja Hina

"Najteža faza u postizanju održivog razvoja je objasniti običnim građanima zbog čega bi energetska tranzicija bila korak naprijed", rekao je Marin Gregorović, dogradonačelnik grada Cresa.

 

Pozitivan utjecaj 

Kružno gospodarstvo predstavlja model proizvodnje i potrošnje kojim se potiče dijeljenje, posudba, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklaža proizvoda i materijala u svrhu postizanja dodate vrijednosti proizvoda. Takav koncept pozitivno utječe na smanjenje količine otpada

Komentirajući neučinkovito zbrinjavanje otpada na otocima, Gregorović je napomenuo da "sustav ne funkcionira dobro" te da "još uvijek nismo došli do faze da rješavamo pitanje odlaganja biootpada". 

"Iako na Cresu imamo reciklažno dvorište i dvojno gospodarenje otpadom te planiramo izgradnju kompostane, priča o kružnom gospodarstvu je još uvijek samo priča", napomenuo je dogradonačelnik Cresa.

"Kad pričamo o održivom razvoju, nije riječ samo o sunčanim elektranama i gospodarenju otpadom, to je u biti razvijanje svijesti da ne budemo sebični", ustvrdio je Kuzman Novak, dogradonačelnik grada Hvara.