Zaključen je Ugovor za usluge izrade studijsko-projektne dokumentacije za potrebe provedbe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije kroz projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Šagulje". Projekt je vrijedan blizu 200 milijuna kuna s tim da bi Centar za gospodarenje otpadom, ukoliko sve bude išlo svojim tijekom, trebao profunkcionirati, 2023. odnosno 2024. godine. 

"Najbitnija stvar od dokumentacije nam je studija izvedivosti koja će definirati tehnologiju i količine otpada. Radit ćemo morfologiju otpada na razini cijelog Centra u koji su uključene tri županije i kojem će gravitirati 400.000 stanovnika. Ono što je bitno naglasiti, u Centru će biti obrađivan samo ostatni dio otpada. Gradovi i općine biti će dužni kroz sortirnice i kompostane smanjiti količinu otpada za 50 % dok će drugih 50 % biti obrađeno u Centru. Kojom tehnologijom i kojom cijenom po toni reći će Studija. Dokumentacija je izuzetno zahtjevna i kompleksna i u njenoj izradi trebat će sudjelovati brojni stručnjaci." - kazao je direktor Centra Josip Grgić.

Hrvatska bi do 2022. godine na deponijama trebala odložiti manje od 25 % posto ukupno proizvedenog komunalnog otpada, a odvojeno prikupiti oko 60 %. Projektira se u vremenskom periodu od 25-30 godina, s javnim ulaganjima u fazi izgradnje i ostvarivanjem vlastitog prihoda naplatom svojih usluga od korisnika tijekom faze upravljanja, objavio je Ekovjesnik.