U sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je danas u Umagu izložio šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada. Povodom stupanja na snagu Direktive o jednokratnoj plastici, osvrnuli su se na hitnost usvajanja ambicioznih mjera, a povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, na peticiju za njihovu zabranu koju je u samo nekoliko mjeseci potpisalo više od 50 000 građana. Ista skulptura u Hrvatskoj je lani izložena na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića, a kampanja sa skulpturama će se nastaviti ovoga tjedna u Poreču i Puli.

Plastika dominantna u otpadu u vodi

3. srpanj proglašen je Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica. U nedavno provedenom istraživanju plastike na Jadranu, od 658 identificiranih plutajućih plastičnih predmeta oko velikih gradova i slivova rijeka, najveći udio (29%) činile su plastične vrećice . U ovom razdoblju Greenpeaceova kampanja je usmjerena na peticiju za njihovu zabranu koju je u nekoliko mjeseci potpisalo više od 50 000 ljudi. 

“Danas stupa na snagu Direktiva o jednokratnoj plastici, a zemlje Europske unije imaju 2 godine da je prenesu u nacionalne zakone. No, nema razloga da čekamo službene zabrane, odreknimo se jednokratnih plastičnih proizvoda već danas. Kao stanovnici primorskog i turističkog grada moramo aktivno sudjelovati u očuvaju našeg podneblja. Odgovornim ponašanjem i promjenom navika zalažemo se za dobrobit naše djece te stvaramo bolji svijet za nadolazeće generacije“, poručio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.