Šumski požari i toplinski valovi koji pustoše diljem svijeta pokazuju da se čovječanstvo uslijed klimatskih promjena suočava s "kolektivnim samoubojstvom", upozorio je glavni tajnik UN-a, dok se vlade diljem svijeta bore kako bi uzalud zaštitile ljude od utjecaja ekstremne vrućine. António Guterres rekao je ministrima iz 40 zemalja koji su se u ponedjeljak sastali kako bi raspravljali o klimatskoj krizi: “Polovica čovječanstva je u opasnoj zoni, od poplava, suša, ekstremnih oluja i šumskih požara. Nijedan narod nije imun. Ipak, nastavljamo hraniti svoju ovisnost o fosilnim gorivima. Imamo izbor. Kolektivna akcija ili kolektivno samoubojstvo. To je u našim rukama.” 

Šumski požari bjesnili su tijekom vikenda diljem Europe i Sjeverne Amerike. U južnoj Americi arheološko nalazište Macchu Picchu zaprijetio je požarom. Ekstremne vrućine proteklih su mjeseci oborile rekorde diljem svijeta, jer su toplinski valovi pogodili Indiju i južnu Aziju, suše su opustošile dijelove Afrike, a nezapamćeni toplinski valovi na oba pola istovremeno su zapanjili znanstvenike u ožujku, piše The Guardian. 

Berlinski sastanak

Ministri koji se sastaju u Berlinu na dvodnevnoj konferenciji o klimi poznatoj kao Petersberški klimatski dijalog raspravljat će o ekstremnim vremenskim prilikama, kao i o rastućim cijenama fosilnih goriva i hrane te utjecajima klimatske krize. Sastanak, koji svake godine posljednjih 13 godina saziva njemačka vlada, predstavlja jednu od posljednjih prilika za postizanje dogovora između ključnih zemalja prije klimatskog samita Cop27 UN-a u Egiptu ovog studenog. 

Izgledi za Cop27 znatno su se smanjili posljednjih mjeseci, jer je rast cijena energije i hrane zatekao vlade u inflacijskoj krizi, djelomično potaknutoj postupnim izlaskom iz pandemije Covid-19, a pogoršanoj ratom u Ukrajini. Na Cop26 zemlje su se složile ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5C iznad predindustrijskih razina, ali obveze koje su preuzele još uvijek nisu bile dovoljne za to. 

Sve su se zemlje složile da će ove godine iznijeti poboljšane nacionalne planove za emisije stakleničkih plinova, poznate kao nacionalno određeni doprinosi (NDC). Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije, koji predvodi EU blok na pregovorima UN-a o klimi, u intervjuu za Guardian smanjio je očekivanja od konferencije. "Ne vidim toliko novih NDC-ova na horizontu, iskreno", rekao je, ukazujući na Australiju, s novom vladom, kao rijetku iznimku.