Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda od Opuzena do ušća Neretve, piše Slobodna Dalmacija.  Riječ je o inicijativi udruge "Brkata sjenica" koja se inače bavi promatranjem ptica delte Neretve, a novac od 250 tisuća kuna osigurao je HEP. Kako doznaje list, ugrađena je višenaponska zaštita na dalekovodima u ukupnoj dužini oko osam kilometara, kako bi se očuvala ova zakonom zaštićena ptičja vrsta. Do sada se često moglo vidjeti mrtve ušare kako vise s dalekovoda, a tri slučaja dogodila su se oko rogotinskog mosta. Kad ptica sleti na rešetku dalekovoda, zatvori se strujni krug koji usmrti pticu. 
"Ptice mogu sjediti na visokonaponskim vodičima dalekovoda jer im je tijelo na istome potencijalu. Problem je kad veće ptice, a u Neretvi to su grabljivice poput ušara, slete na stupove manjih dalekovoda na kojima je i manji razmak između metalne konstrukcije i vodiča. Kad uzlijeću raširenim krilima dotaknu vodič pod naponom i stradavaju" - pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju Bariša Ilić, suradnik Zavoda za ornitologiju HAZ-u i predsjednik "Brkate sjenice", naglašavajući da je pohvalno što su u HEP-u shvatili da je spomenuti dalekovod problematičan za veće ptice grabljivice. 
"Važno je naglasiti da tri stradale ptice nisu bile same, nego su stradali i njihovi mladi. Te tri ptice čine najmanje dva para, a poznato je da sove u prosjeku imaju troje mladih, što pokazuje kolika je šteta napravljena ušarama na tome području. Ušare su strogo zaštićene ptice u RH i nalaze se u dodatku Direktive Europske unije o pticama, pojasnio je Ilić. Zaštitom stupova toga dalekovoda umanjilo bi se stradavanje lokalne populacije sove ušare, ali i šire, jer mlade sove pri pronalaženju partnera i područja za stanište lete dalje od Neretve ili iz drugih krajeva dolaze do nas", zaključio je Ilić za Slobodnu Dalmaciju dodajući kako je jedna od uginulih ušara prstenovana u Blatu na Cetini.