Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba s 23-godišnjim iskustvom u poslovima zaštite prirode i okoliša i upravljanju prirodnim resursima proširio je poslovanje izvan granica Hrvatske otvorivši u Ljubljani podružnicu Oikon SI, Inštitut za trajnostni razvoj, u suradnji sa slovenskim partnerom, tvrtkom Cedars. 

Hrvatska i Slovenija ovom su sinergijom dobile konzultantsku tvrtku i institut s izuzetno širokim spektrom usluga i specijalnosti iz područja održivog razvoja, po čemu je jedinstvena u regiji. 

Zahtjevi koje društvo danas u Europskoj uniji stavlja po pitanju bilo kojeg plana razvoja, bio on na strateškoj ili na razini pojedinačnog zahvata, sve su složeniji. Detaljnost i opseg obrada u razvoju pripremnih dokumentacija, poslovi stručnog nadzora, izvještavanje na različitim razinama zahtijevaju široko postavljenu stručnu platformu koja se može nositi s tim zahtjevima i pružati cjelokupnu konzultantsku pomoć korisnicima. 

Prepoznavši tu potrebu, dva poslovna partnera, hrvatski Oikon i slovenski Cedars, odlučili su ujediniti svoje kompetencije i ekspertize i osnovati novu tvrtku koja može ponuditi cjelovitu uslugu, ne samo iz područja ekologije, već i održivog razvoja. 


Iznalaženje odgovora 

Oikon SI pruža specijalizirane usluge iz područja održivog razvojnog planiranja (strategije i nacrti upravljanja), ekonomskih i društveno-ekonomskih stručnih područja (studije izvodljivosti, ekonomske analize intervencija itd.), različitih evaluacija programa EU-a i projekata te međunarodne razvojne pomoći. 

Pored navedenog, Oikon SI pružat će sve usluge iz portfelja hrvatskog Oikona. 

Oikon SI će raditi na pronalaženju odgovora kojima bi potpomognuo uspješnu realizaciju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, Europskog zelenog plana te Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije. Također će aktivno pomagati i surađivati po pitanjima programa Invest EU, priopćeno je iz Instituta Oikon. 

 

Prirodni partneri 

"Tijekom godina uspješno smo surađivali s raznim slovenskim tvrtkama i stručnjacima te pažljivo pratili što i kako rade i kojim problemima se bave. Već dugo vremena imao sam ideju da bi osnivanje poduzeća u Sloveniji bio pravi put za daljnji razvoj te suradnje i uspješniji rad i ispunjenje naše misije. Priroda i okoliš ne poznaju državne granice. Slovenija i Hrvatska prirodni su partneri koji dijele mnogo toga zajedničkog. Osnivanje Oikona SI predstavlja ostvarenje višegodišnje želje za izgradnjom još boljih i širih usluga koje pružamo na tržištima na kojima djelujemo", objasnio je Dalibor Hatić, direktor Instituta Oikon u Hrvatskoj. 

"Oikon ima nevjerojatan izvor znanja i kompetencija na području primijenjene ekologije, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji, dok s druge strane Cedars ima znanje i iskustvo u management consultingu, financijskom savjetovanju i IT transformacijama. Osnivanjem zajedničke tvrtke imamo komplementarnost i mogućnost postići nevjerojatne sinergije naših usluga. Tržište zahtjeva sve složenije i sveobuhvatne usluge i samo suradnjom i dijeljenjem kapaciteta i znanja možemo ubrzati svoj rast nuđenjem šireg opsega visokokvalitetnih usluga", dodala je direktorica novoosnovanog instituta Oikon SI i konzultantske tvrtke Cedars iz Slovenije Polona Čufer Klep.