"Industrija plastike svjesna je problema otpada, želi biti proaktivna i nuditi rješenja koja su dobra za okoliš, ali uz što manju gospodarsku štetu. Danas je važno sačuvati svako radno mjesto pa kod donošenja odluka treba i o tome voditi računa. Upravo je to razlog osnivanja platforme za otpad od plastike", istaknula je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić na 13. međunarodnoj konferenciji Europska strategija za plastiku – obveze sudionika u lancu vrijednosti, održanoj u Brdu pri Kranju. 

Na konferenciji je, između ostalog, potpisano pismo namjere između HGK i Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) putem kojeg su se obvezale na postizanje održivog i učinkovitog sustava gospodarenja otpadom od plastike


Povrat amabalaže

Zacrtano je da će obje države nastojati ispuniti ciljeve strategije EU-a za plastiku i kružnog gospodarstva i to rješenjima za zbrinjavanje plastičnog otpada prilagođenim pojedinim proizvodima– utvrđivanjem, redizajniranjem i zamjenom problematične plastične ambalaže, uspostavljanjem povrata ambalaže te prikupljanjem i gospodarenjem plastičnim otpadom na način koji omogućava njegovu efikasnu obradu, uz povećanje udjela reciklirane plastike u novim proizvodima. 

Cilj je doći do 100 posto plastične ambalaže koja se može reciklirati i/ili kompostirati do 2030., priopćeno je iz HGK.