Jedan od najvećih svjetskih dobavljača građevinskih materijala i proizvođača cementa CEMEX je najavio novu strategiju borbe protiv klimatskih promjena iz koje se ocrtava vizija i cilj te meksičke kompanije da napreduje prema ugljično neutralnom gospodarstvu. 

"Kao rezultat dosadašnjih napora, smanjili smo neto specifične emisije CO2 za više od 22 posto u odnosu na polazne vrijednosti iz 1990. godine. Međutim, svjesni smo da to nije dovoljno. Zbog toga smo odredili ambiciozniji cilj smanjenja neto specifičnih emisija CO2 za 35 posto do 2030. godine", priopćeno je iz CEMEX-a Hrvatska. 


Ključna uloga 

Kako bi upotpunio ovu strategiju dugoročnom vizijom, CEMEX je zadao i novi cilj - razvoj ugljično neutralnog betona do 2050. godine. Naime, u toj kompaniji vjeruju kako beton, krajnji CEMEX-ov proizvod, ima ključnu ulogu u prijelazu na ugljično neutralno gospodarstvo te je bitna komponenta u razvoju pametnih urbanih projekata i infrastrukture otporne na klimatske utjecaje i promjene. 

"Klimatske promjene već su dugi niz godina prioritet CEMEX-a. Naš trud i rad donijeli su značajan napredak, ali moramo raditi i više. Zbog toga smo definirali ambiciozniju strategiju koja uključuje smanjenje emisije CO2 do 2030. godine te razvoj ugljično neutralnog betona do 2050. godine", rekao je Fernando A. Gonzalez, glavni izvršni direktor CEMEX-a.