Dunavski otok, važno rekreacijsko i parkovno područje u Beču, prilagođava se klimatskim promjenama. Tako će se u sklopu europskog projekta revitalizirati jezerca kojima prijeti isušivanje i posaditi stabla otpornija na vrućine, a travnate površine na otoku i ove će godine održavati stado ovaca.

Istodobno, 2020. godina bila je peta najtoplija u povijesti mjerenja u Beču, a utjecaji klimatskih promjena vidljiv je i na Dunavskom otoku. Stoga bečka gradska služba za gospodarenje vodama MA 45 od 2018. godine provodi europski projekt pod nazivom LIFE DICCA u sklopu kojega Dunavski otok služi kao ispitno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima

Dunavski otok je nastao regulacijom Dunava sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Dug je čak 20 km i širok je do 250 m, a kao rekreacijsko područje i gradski park koristi se od 1988. godine. Cilj spomenutog projekta je očuvanje Otoka kao vrijednog ekosustava i lokalnog rekreacijskog područja za Bečane kao i održavanje bioraznolikosti te smanjenje emisije ugljikovog dioksida, a sve to uz što niže troškove održavanja. 

Tako je u sklopu projekta LIFE DICCA već uveden koncept košnje otočkih livada pa je u protekle dvije godine za održavanje travnatih površina na Otoku angažirano stado ovaca. S druge strane, brojnim jezercima na Otoku danas prijeti isušivanje, zbog čega je planirana izgradnja dba nova, dok će se ona na rubu isušivanje revitalizirati. Uz to, na jesen bi trebao biti dovršen i sustav za navodnjavanje, dok će služba MA 45 posaditi dodatna stabla koja su otpornija na vrućine i postaviti pet pergola s klupama. 
Projekt bi trebao trajati do 2023. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi oko 2 mil. eura, od čega 1/2 iznosa financira Europska unija, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.