Dok u Hrvatskoj borba protiv prevelike upotrebe plastičnih vrećica ide relativno sporo, Kinezi grabe velikim koracima. Kineska vlada objavila je plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike koji uključuje zabranu plastičnih vrećica u supermarketima i trgovačkim centrima u velikim gradovima do kraja ove godine. Glavni cilj plana je značajno smanjiti proizvodnju i upotrebu plastike do 2025. Kina, jedan od najvećih svjetskih zagađivača plastikom, objavila je plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike.

Dekret odozgora

Nacionalno razvojno i reformsko povjerenstvo objavilo je priopćenje u kojem je navedeno da će Kina zabraniti i ograničiti proizvodnju, prodaju i upotrebu nekih plastičnih proizvoda, aktivno promovirati alternativne proizvode, standardizirati recikliranje plastičnog otpada i redovno te efektivno kontrolirati zagađenje plastikom.

Osim u velikim gradovima, zabrana plastičnih vrećica proširit će se i na manje gradove do kraja 2022. Nadalje, zabrana nerazgradivih plastičnih slamki predviđena je do kraja 2020. kao i zabrana uvoza plastičnog otpada, iako nije specificirano kada će to biti zabranjeno, objavio je Komunal.