WRC (World Rally Championship) Croatia Rally, koji se održava od 21. do 24. travnja na 20 brzinskih ispita kroz pet hrvatskih županija, pokrenuo je suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar (EIHP) za izračun ugljičnog otiska, ali i utvrđivanje ciljeva i mjera za njegovo smanjenje u sklopu budućih izdanja tog automobilističkog natjecanja, priopćili su organizatori. 

U sklopu suradnje za određivanje emisija stakleničkih plinova s EIHP-om, bit će potrebno izračunati izravne i neizravne emisije povezane s aktivnostima u sklopu WRC Croatia Rallyja 2022., i to u skladu s GHG protokolom. 

Izravne emisije i uklanjanja stakleničkih plinova koje nastaju zbog izgaranja goriva u energetskim postrojenjima, iz fugitivnih izvora i službenih vozila, neizravne emisije stakleničkih plinova koje su povezane s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije te ostale neizravne emisije povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi, potrebnim za odvijanje događanja, objavljeno je na stranicama EIHP-a.

 

Najviši svjetski kriteriji 

"S ponosom ističemo da smo prošle godine, osim za uspješnu organizaciju sportskog dijela natjecanja, izvrsne ocjene dobili i za naše napore u smanjenju utjecaja na okoliš pa se ove godine planiramo kandidirati za najvišu razinu akreditacije u zaštiti okoliša Međunarodne automobilističke organizacije (FIA) i postati ponosnim nositeljem tri zvjezdice, što podrazumijeva poštivanje najviših svjetskih kriterija vezanih uz smanjenje utjecaja na okoliš i intenzivne edukativne interakcije s publikom i drugim ključnim dionicima. Svjesni smo svoje odgovornosti prema zajednicama u kojima se odvija WRC Croatia Rally, kojima želimo biti istinski partner te je upravo to jedan od glavnih razloga radi kojeg smo inicirali suradnju sa stručnjacima Energetskog instituta Hrvoje Požar", istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja. 

"EIHP želi biti generator promjena prema klimatski neutralnom društvu te stoga pomažemo organizacijama u smanjenju potrošnje energije i ugljičnog otiska. Ne postoji nijedna industrija, tvrtka ni pojedinac kojeg se zelena tranzicija ne dotiče. Industrijske grane i djelatnosti koje najviše pridonose stakleničkim plinovima imaju pred sobom i najveće izazove u energetskoj tranziciji. Upravo prometni sektor jedno je od područja koje zahtijeva značajna ulaganja kako bi dekarbonizirali svoje djelatnosti i uvele principe održivosti, stoga nas izuzetno veseli da ćemo s kolegama iz WRC Croatia Rallyja zajedno izraditi izračun ugljikovog otiska, ali i definirati ciljeve i mjere za smanjenje ugljikova otiska za WRC Croatia Rally 2023. i naredne godine ove vrhunske sportske manifestacije", izjavio je Dražen Jakšić, ravnatelj EIHP-a.