S ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i bržeg prelaska na potpunu klimatsku neutralnost u prometu, međunarodna transportna i logistička tvrtka Gebrüder Weiss pokrenula je poseban program 'zero emissions' usmjeren njihovim klijentima, s kojim je moguće izračunati emisije CO2 pošiljaka u kopnenom, zračnom i pomorskom prometu te ga neutralizirati podržavanjem jednog od certificiranih projekata zaštite okoliša. 

Tako tvrtke koje brinu o društvenom odgovornom poslovanju mogu osigurati da njihovi proizvodi kroz cijeli lanac dobave poštuju ciljeve održivog razvoja te transparentno prate otisak koje ostavljaju njihove pošiljke u svakodnevnom poslovanju. 

Mnogim tvrtkama ovo je izuzetno važno ne samo radi poštivanja dobrih internih praksi, nego i kod nefinancijskog izvještavanja, koje će od iduće godine postati obveza za sve kompanije, posebice one koje se namjeravaju prijaviti na razne dostupne izvore financiranja (kredite, zajmove, fondove Europske unije) u sljedećem financijskom razdoblju, priopćeno je iz agencije Media Val.

 

Emisije na računu 

"S uslugom 'zero emissions' naši klijenti dobivaju potpuni pregled CO2 otiska svojih pošiljki. Tako ih podržavamo na njihovom putu prema klimatskoj neutralnosti i uravnoteženoj ekološkoj bilanci. Klimatska neutralnost za nas znači dugoročna društvena odgovornost kojom jamčimo budućnost generacijama koje dolaze nakon nas, što mi kao obiteljska tvrtka posebice ozbiljno shvaćamo", izjavila je Barbara Bujačić, direktorica Gebrüder Weissa Hrvatska. 

Tehnologija kojom se računaju emisije CO2 odnosno ugljični otisak pošiljaka od naftnog izvora do automobilskog upravljača nosi naziv EcoTransIT te se temelji na internim podacima u koje je uključeno prikupljanje pošiljke, glavna linija od skladišta do skladišta te konačna dostava. Emisije se iskazuju na računu za prijevoz s pripadajućim troškovima kompenzacije.

Izvršena kompenzacijska plaćanja klijenata koriste se za certificirane projekte zaštite klime na različitim kontinentima kojima je zajedničko da izbjegavaju ili značajno smanjuju emisiju CO2. Za kompenzaciju klijenti dobivaju certifikat koji potvrđuje njihovu podršku projektu.

 

Kamioni na vodik 

Inače, Gebrüder Weiss do 2030. želi doseći klimatsku neutralnost u svojim logističkim postrojenjima. Kako bi to postigli, ta tvrtka će vlastite logističke objekte opskrbljivati električnom energijom iz fotonaponskih sustava te će pojačati vozni park teretnim vozilima s niskim emisijama, kao što su kamioni na vodik, električnu energiju i tekući plin. 

Iako su vodikove energetske tehnike još uvijek u fazi prototipa kod mnogih proizvođača vozila, njihov potencijal kao alternativnog, zamjenskog i klimatski neutralnog goriva gotovo je neprocjenjiv. 

Gebrüder Weiss je kao jedna od prvih logističkih tvrtki u svijetu 2021. pokrenula svakodnevno korištenje kamiona na vodik u prijevozu tereta na kratke udaljenosti u Švicarskoj, pri čemu se na godišnjoj razini štedi oko 80 tona emisije CO2

Alternativni sustavi prijevoza koji obuhvaćaju vodik, električnu energiju i plin sve više se koriste u svakodnevnom radu te se u narednom razdoblju očekuje nabava dodatnih kamiona i proširenje postojećeg voznog parka.