Ministar gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) Tomislav Ćorić s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem tijekom jučerašnjeg sastanka u Zagrebu razgovarao je o jačanju gospodarske suradnje dviju prijateljskih zemalja. 

Bitna tema razgovora bila je i snažna podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema Europskoj uniji. U tom je kontekstu ministar Ćorić istaknuo kako Europski zeleni plan te Gospodarski i investicijski plan za Zapadni Balkan pružaju dobar temelj na kojemu možemo graditi zajedničke projekte s ciljem postizanja gospodarskog oporavka i rasta. 


Izniman potencijal 

Kako bismo stvorili formalni okvir za jačanje suradnje, oni su podržali sklapanje Memoranduma o gospodarskoj suradnji između MINGOR-a i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Oba su ministra istaknula izniman potencijal za jačanje gospodarske suradnje, ponajprije kroz proces pristupanja euroatlantskim integracijama, oporavak od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, tranziciju na zeleno i digitalno gospodarstvo, poticanje ulaganja, razvoj poduzetništva te projekte u energetici, javlja MINGOR

Ministri su razgovarali i o projektima u energetici, kao značajnom potencijalu za jačanje suradnje između dvije zemlje, potvrdivši intenziviranje suradnje stručnjaka oko projekta skladištenja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori


Razmjena iskustava 

Govoreći o izgradnji skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada na području Trgovske gore, ministar Košarac je naveo kako u BiH imaju različite informacije na tu temu te je stoga bitno omogućiti stručnjacima iz BiH da budu uključeni u ono što rade hrvatski stručnjaci, da razmijene iskustva i analize. 

"Ono što je zajednički zaključak i iskorak u odnosima po ovom pitanju je susret stručnjaka jedne i druge strane koji će se održavati kontinuirano u narednom razdoblju po svim mogućim sigurnosnim pitanjima. Naša namjera je izgradnja objekta po najvišim sigurnosnim i ekološkim standardima, radi dobrobiti građanki i građana, kako Republike Hrvatske, tako i Bosne i Hercegovine", istaknuo je ministar Ćorić. 


Rafinerija i onečišćenje 

BiH strana je izvijestila o završetku tehničkog dijela plinofikacije Rafinerije nafte Brod čime ona više ne predstavlja izvor onečišćenja zraka na području Slavonskog broda i Broda. 

Ministri su, također, potvrdili suradnju u zaštiti prirode, ponajprije na području Dinare koja je nedavno proglašena parkom prirode.