Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović nakon deblokade odlagališta otpada Jakuševac raskrinkao je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je pokušao sebi pripisati zasluge za deblokadu te najavio da će Ministarstvo protiv gradonačelnika podići optužni prijedlog, piše Tportal. Budući da se gotovo tri dana otpad u Zagrebu nije odlagao na Jakuševcu, i da odgovorni u Gradu nisu uspeli riješiti problem, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je provelo nadzor danas u 12.30 sati te izreklo usmene mjere gradonačelniku Milanu Bandiću i naložilo mu da gospodarenje otpadom uskladi s propisima i da se otpad makne s ulice', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Zmajlović i istaknuo da će Ministarstvo zaštite okoliša protiv Grada Zagreba i ministra Bandića na temelju Zakona o otpadu prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog već u ponedjeljak. 

Zmajlović tvrdi da su Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić ugrozili zdravlje svih građana Zagreba te poručio da se problem Jakuševca ne smije više stavljati pod tepih kao proteklih deset godina. Upitan smatra li da je Bandić obećanjima da će isplatiti naknade prosvjednicima ispolitizirao problem odlaganja otpada, Zmajlović je rekao da građani sami trebaju procijeniti, ali ponovio je da je Jakuševac nakon tri dana deblokiran isključivo zbog nadzora inspekcije Ministarstva. 'Radi se o nalogu i naređenju inspekcije pod prijetnjom svih prekršajnih i kaznenih mjera i ja vjerujem da je nakon toga došlo do razuma i da je gradonačelnik nakon toga učinio sve što mu je bilo u moći', rekao je Zmajlović. 'Činjenica je da se problem Jakuševca ne može riješiti u godinu, niti u dvije godine. Taj je problem trebalo početi rješavati prije šest ili sedam godina i danas bismo već bili pred realizacijom zatvaranja Jakuševca i izgradnje postrojenja za termičku obradu otpada. Prijedlog gradonačelnika prosvjednicima nije u suštini rješavanja problema na duži rok a to je zatvaranje Jakuševca', rekao je ministar komentirajući Bandićeva obećanja prosvjednicima koje je trebalo uvjeriti da deblokiraju smetlište. 

Gradonačelnik je građanima Jakuševca i Mićevca prijedlog Zaključka koji će danas uputiti prema Gradskoj skupštini da se sazove hitna sjednica Gradske skupštine i da gradski zastupnici prihvate prijedlog isplate ekološke naknade, legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada i držanje domaćih životinja. Stanovnici su odmah pristali deblokirati Jakuševac uz uvjet da zastupnici u Gradskoj skupštini u utorak prihvate ovaj zaključak. Prosvjednici su i dalje su ustrajni u ostvarenju svojih ciljeva, te su spremi za novu blokadu, ako se njihov problem ne riješi.Jakuševčani više ne dobivaju eko rentu kao naknadu za život pokraj smetlišta i smanjenju vrijednost nekretnina. Ona im je ukinuta jer Skupština ovog proljeća nije dala zeleno svjetlo za njezinu isplatu zbog zakonske regulacije.