Ograničenja kretanja u borbi protiv pandemije COVID-19 imala su pozitivan učinak na okoliš, navodi Europska agencija za okoliš (EEA) u svom kratkom izvješću. Poboljšanja se odnose na višu kvalitetu zraka, niže emisije stakleničkih plinova i niže razine zagađenja bukom. Stručnjaci EEA, međutim, predviđaju da su ova poboljšanja tek privremena. 

Računa se da bi snažno smanjenje BDP-a (-7,6% prosjek za EU)  i potrošnje energije moglo utjecati na postizanje ciljeva obnovljivih izvora energije od 20% i cilja poboljšanja energetske učinkovitosti za 20% u 2020. godini, uz učinke politika posvećenih postizanju ovih ciljeva, stoji u izvješću. 

Više plastike

Istovremeno, došlo je i do nekih negativnih posljedica lockdowna, poput veće upotrebe jednokratne plastike jer su ljudi više kod kuće i konzumiraju više hrane i pića. Prema izvješću „COVID-19 i europski okoliš: utjecaji globalne pandemije“, koronakriza je istaknula potrebu za hitnim rješavanjem ekoloških izazova s kojima se Europa suočava. Period lockdowna dao nam je naslutiti kako se priroda i životinje ponašaju bez utjecaja čovjeka pa će se mnogi tako sjetiti biste vode u venecijanskoj laguni i životinja na ulicama talijanskih gradova. 

Ističe se kako je pandemija dodatno naglasila međuovisnost prirodnih i društvenih sustava te kako kvaliteta zraka i drugi okolišni čimbenici, često povezani sa socijalnom nejednakosti, imaju utjecaj na ishod bolesti COVID-19. Ograničenja aktivnosti i kretanja mogu imati izravne, kratkoročne, pozitivne učinke na okoliš, posebno u pogledu emisija i kvalitete zraka, iako će oni vjerojatno biti privremeni.