Globalno zabilježen je četvrti najtopliji zabilježeni kolovoz, s posebno iznadprosječnim temperaturama nad jugozapadom SAD-a i sjevernim Meksikom, te nad sjeverozapadnim Sibirom i većim dijelom Arktičkog oceana. Temperature zraka iznad oceana bile su uglavnom iznad prosjeka, iako su na južnoj polutki značajna područja bile ispod prosjeka. 

Pokazala su to opažanja Službe za klimatske promjene Copernicus koju provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa te klimatskim promjenama u kojima se izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperature zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama.

U Europi se bilježi ljeto oko 0,9°C iznad prosjeka, ispod vrlo toplih ljeta 2003., 2010., 2018. i 2019. godine.  Brojni toplinski valovi donijeli su znatno više od prosječnih dnevnih temperatura u zapadnom i središnjem dijelu Europe. Broj dana s toplinskim stresom u kategoriji "vrlo jakih" bio je sličan onom iz ljeta 2019. i nešto manji od ljeta 2003., bilježeći intenzivne vrućine u istoj regiji obje godine, kažu izvještaji Copernicusa.