Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina, dva najveća svjetska emitera ugljičnog dioksida, dogovorila su jučer sporazum o povećanju suradnje u borbi protiv klimatskih promjena, uključujući smanjenje emisija metana, zaštitu šuma i postupno izbacivanje ugljena. Okvirni sporazum koji su objavili posebni izaslanik američkog predsjednika za klimatska pitanja John Kerry i njegov kineski kolega Xie Zhenhua na klimatskoj konferenciji UN-a u Škotskoj, obojica su naveli kao način da usmjere summit ka uspjehu. 

 "Zajedno donosimo potporu uspješnom COP26, uključujući određene elemente koji će promicati ambiciju. U ovom trenutku svaki korak je važan, a pred nama je dug put", rekao je Kerry na konferenciji za novinare. U međuvremenu, govoreći preko prevoditelja, Xie je novinarima rekao da će sporazumom omogućiti Kinu da ojača svoje ciljeve smanjenja emisija i razvije nacionalni plan o metanu. Također je rekao da obje zemlje žele učiniti više kako bi zaustavile krčenje šuma. 

"Obje strane će raditi zajedno i s drugima kako bi osigurale uspješan COP26 i omogućile ambiciozan i uravnotežen ishod", rekao je Xie. Greenpeace je oprezno optimističan. “Njihova izjava prepoznaje da je cilj ograničenja zagrijavanja na 1,5 C u središtu svakog vjerodostojnog klimatskog plana i oni 2020-e predstavljaju kao desetljeće u kojem trebamo vidjeti stvarnu akciju. Te stvari su važne, posebno iz ove dvije zemlje. Ali u konačnici njihova izjava nije u skladu s pozivom klimatski ranjivih zemalja koje zahtijevaju da se nacije svake godine vraćaju za stol s većom ambicijom dok se ne zatvori jaz do 1,5 C", komentirala je izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Morgan, javljaju strani mediji.