Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra, koje je objavljeno jučer, europski građani smatraju da su klimatske promjene najveći globalni problem. Štoviše, 93 posto ispitanika smatra da su one ozbiljan problem, a 78 posto da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu. 

Najozbiljnijim problemom s kojim se svijet suočava više od četvrtine ispitanika (29 posto) smatra okolišna pitanja, odnosno klimatske promjene (18 posto), degradaciju prirode (sedam posto) i zdravstvene probleme zbog onečišćenja (četiri posto), priopćila je Europska komisija

Čak 90 posto Europljana slaže se kako bi se politički odgovor Europske unije trebao usredotočiti na što veće smanjenje emisija stakleničkih plinova i kompenziranje preostalih emisija kako bi se do 2050. postigla klimatska neutralnost. Gotovo isti broj (87 posto) smatra da je važno postaviti ambiciozne ciljeve za povećanje uporabe energije iz obnovljivih izvora, a isto toliko ispitanika misli da je za poboljšanje energetske učinkovitosti važna potpora EU-a.

 

Zakonodavni paket 

"Usprkos pandemiji i ekonomskim poteškoćama, Europljani i dalje podržavaju mjere za borbu protiv klimatskih promjena. Shvaćaju da su klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti dugoročan problem te očekuju da industrija, vlade i EU nešto poduzmu. I političari i tvrtke trebali bi povesti računa o rezultatima istraživanja Eurobarometra. Oni motiviraju i Komisiju da dovrši rad na zakonodavnom paketu za cilj od 55 posto('Fit for 55'), koji ćemo predstaviti u narednim tjednima, kako bismo bili sigurni da ćemo ostvariti klimatske ciljeve", izjavio je izvršni potpredsjednik za Europski zeleni plan Frans Timmermans

Većina građana EU-a (64 posto) već nastoji smanjiti vlastiti negativni utjecaj na klimu i svjesno odabire održiv način života. Na pitanje o tome tko je odgovoran za borbu protiv klimatskih promjena građani su istaknuli da su, uz pojedinačno djelovanje, važne strukturne reforme na razini vlada (63 posto), tvrtke i industrije (58 posto) te EU-a (57 posto). 

Čak 81 posto slaže se da je potrebno izdvojiti više javnih financijskih sredstava za čistu energiju, čak i ako se zbog toga smanje subvencije za fosilna goriva, a tri četvrtine smatra da bi se ulaganja u gospodarski oporavak trebala prije svega iskoristiti za novo zeleno gospodarstvo.

 

Zelena tranzicija 

Slažu se da borba protiv klimatskih promjena donosi i nove mogućnosti građanima EU-a i njegovom gospodarstvu. Naime, njih 78 posto slaže se da će ona biti plodno tlo za inovacije zbog kojih će europske tvrtke biti konkurentnije. 

Jednak broj ispitanika slaže se da promicanje stručnosti EU-a u području čistih tehnologija izvan EU-a može ići u prilog povećanju zaposlenosti, dok 70 posto vjeruje da smanjenje uvoza fosilnih goriva može biti korisno za gospodarstvo. 

Nešto više ispitanika (74 posto) slaže se da financijske posljedice štete koja će nastati zbog klimatskih promjena znatno nadilaze ulaganja potrebna za zelenu tranziciju. 

Inače, u posebnom istraživanju Eurobarometra 513, provedenom od 15. ožujka do 14. travnja, ispitano je mišljenje 26.669 građana iz različitih socijalnih i demografskih skupina i svih 27 članica EU-a. Kad je to bilo moguće s ispitanicima se razgovaralo uživo, no neki su od njih zbog pandemije anketu ispunili na internetu.