Direktorica tvrtke Tržnice Osijek Ivana Davidović i direktor komunalne tvrtke Unikom Mario Turalija prošli vikend su obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) podijelili kompost proizveden preradom biootpada prikupljenog na tržnici i u kućanstvima na području Osijeka. 

S obzirom na to da su prodavači poljoprivrednih proizvoda na tržnici ujedno i veliki proizvođači biootpada, odlučili su u suradnji s Unikomom realizirati projekt prikupljanja voća i povrća koje više nije za prodaju. Takvi se proizvodi predaju Unikomu putem prethodno podijeljenih spremnika za biootpad, izvijestio je Grad Osijek.

 

Troškovi zbrinjavanja 

Ivana Davidović je objasnila kako su iskustva u prikupljanju u protekla dva tjedna izvrsna, dodajući da se na glavnoj osječkoj tržnici dnevno napuni kontejner od 1.100 litara. Ovim činom, kazala je, pokazujemo ekološku osviještenost te će on uvelike utjecati i na smanjenje naših troškova zbrinjavanja komunalnog otpada. "Proizvođači željno iščekuju ovaj kompost i oni će ga svakako iskoristiti u svojoj proizvodnji voća i povrća i sadnji cvijeća", izjavila je. 

Direktor Unikoma napomenuo je kako se na području Osijeka godišnje stvara oko 30 tisuća tona komunalnog otpada, od čega se gotovo 14 tisuća tona može reciklirati i ponovno iskoristiti. "Prošle godine je prikupljeno oko šest tisuća tona biootpada, a do kraja ove ćemo kroz ovakve projekte dodatno prikupiti oko dvije tisuće tona biootpada koji je prije išao na Lončaricu Veliku", izjavio je Turalija.