Uslijed velikog zanimanja građana za subvencioniranje zamjene peći, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Švedska u jednakim omjerima ukupno izdvajaju više od 11 milijuna kuna (2,9 milijuna KM) za zamjenu peći na ugljen i ostala kruta goriva. Cilj je smanjenje onečišćenja zraka u Kantonu Sarajevo, posebice u naseljima gdje su prevladavajući izvori onečišćenja kućna ložišta na kruta goriva. 

Stoga su početkom ovog tjedna ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Enver Hadžiahmetović i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera potpisali Sporazum o realizaciji projekta povećanja energetske učinkovitosti kroz subvencioniranje zamjene peći na ugljen i ostala kruta goriva certificiranim pećima i dizalicama topline u kućanstvima u Kantonu Sarajevo, čime će se smanjiti onečišćenje zraka te potrošnja energenata i troškovi grijanja za građane. 

UNDP aktivnosti provodi u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj koji financira Švedska, javlja Vlada Kantona Sarajevo.

 

Ispunjenje uvjeta 

"Vlada Švedske će za svaku marku koju mi uložimo, uložiti isto toliko. Nastavit ćemo još više raditi na tome da u proračunu osiguramo što više sredstava za ovakve projekte", najavio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto

Prema dostupnim podacima, oko 30 tisuća kućanstava u Kantonu Sarajevo koristi ugljen i druga kruta goriva za grijanje, a najveći broj pojedinačnih ložišta nalazi na području općina Novi Grad Sarajevo, Ilidža i Ilijaš. 

"Znamo da onečišćenje zraka uzrokuje preranu smrt približno 3.300 ljudi u BiH godišnje", istaknula je Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u BiH. 

"Krenuli smo s jednim pilot-projektom u vrijednosti 550 tisuća KM. Međutim, zbog velikog zanimanja i približno 2.500 prijavitelja, odlučili smo zatražiti partnere za sufinanciranje njegove šire realizacije", obrazložio je ministar Hadžiahmetović, dodajući kako je približno 800 prijavitelja ispunilo tražene uvjete iz ranije provedenog javnog poziva. 

On je naglasio kako bi navedenim osiguranim sredstvima približno 500 prijavitelja za zamjenu peći i dizalica topline mogli imati novi, moderni i standardizirani sustav grijanja svojih domova.