Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je novi model zbrinjavanja glomaznog otpada koji više neće biti klijantelistički. Postojeći ugovor s oporabiteljem u vlasništvu obitelji Pripuz, koji je trebao vrijediti do siječnja 2022. godine, iskorišten je količinski, što je posljedica povećane potrebe za odvozom nakon potresa te je došlo do privremenog zastoja u sustavu zbrinjavanja glomaznog otpada. 

Tomašević je također istaknuo kako je poništen natječaj raspisan krajem 2020. godine, kojim bi se privatnim koncesionarima sljedeće dvije godine dalo da zbrinjavaju glomazni otpad po znatno većim cijenama. Kako je pojasnio, za oporabu glomaznog otpada Zagreb je do sada imao jednu od najviših cijena u Republici Hrvatskoj (1.800 kuna po toni u zajednici CE-ZA-R i Reoma grupe). 

Nepovoljne ponude

U natječaju koji smo poništili bile su dvije ponude, obje iznimno visoke i nepovoljne: 1.790,00 kuna po toni Reoma grupe i 2.500,00 kuna po toni tvrtki CE-ZA-R i Eko flor. Dakle, nova ponuda CE-ZA-R i Eko flora iznosila je ukupno 125 milijuna kuna, a ponuda Reoma Grupe 89 milijuna kuna, s tim da su navedene dvije tvrtke poslovni partneri koji su dosad kao zajednica prikupljali otpad“, pojasnio je gradonačelnik. 

 Na konferenciji je rečeno da su raspisana dva natječaja – jedan za kupnju drobilica i jedan za najam drobilice dok se ne provede postupak nabave. Ponude za kupnju dviju drobilica za glomazni otpad, koje će biti financirane sredstvima fondova Europske unije, otvorene su 30. lipnja 2021., a procijenjena vrijednost jedne drobilice iznosi oko tri milijuna kuna. Procjena je Čistoće, ukoliko se sav glomazni otpad, prikupljen od građana i iz reciklažnih dvorišta, nakon odvajanja drobi i zbrinjava u samostalnoj režiji, da bi mjesečni trošak iznosio ukupno oko 404 tisuće kuna, čime bi godišnja ušteda dosegla 33 milijuna kuna.