Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u utorak u Stonu pet odluka o dodjeli 3,6 milijuna kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za nabavu višenamjenskih plovila za eko-akcije na području južnog Jadrana

Plovila koja će se koristiti za čišćenje mora i monitoring nabavit će komunalne tvrtke u općinama Dubrovačko primorje i Vela Luka, kao i Luka Ston te Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje, dok će komunalno društvo u Stonu nabaviti specijaliziranu mobilnu dizalicu za vađenje plovila iz mora vrijednu 1,57 milijuna kuna. 

Projekti se sufinanciraju iz proračuna EU-a i Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 85 posto, a Republika Hrvatska s 15 posto.

 

Sprječavanje havarija 

Ministrica Vučković je tom prilikom istaknula kako ministarstvo ima sjajnu suradnju s Lokalnom akcijskom skupinom u ribarstvu FLAG Južni Jadran, što je proizvelo odluke o financiranju zaštite od onečišćenja morskog dna i okoliša, izvijestila je Hina. "Čestitam korisnicima sredstava i drago mi je što nakon ulaganja u županijske ribarnice sada realiziramo naš drugi cilj - očuvanje prirodnog resursa", rekla je. 

Voditelj Lokalne akcijske skupine u ribarstvu FLAG Južni Jadran Mato Oberan rekao je kako će sredstva služiti za ekološke i znanstvene svrhe te za sprječavanje i sanaciju havarija na moru. "Posebice nam je bila potrebna mobilna dizalica plovila za područje Malostonskog zaljeva, kako bi se ribarska plovila mogla češće i pravilno izvlačiti na obalu i održavati", izjavio je.