Zagrepčani se već danima muče s lošom kvalitetom zraka na mjernim postajama, a krivac je u magli i slaboj cirkulaciji zraka koja onečišćenje od prometa i loženja drži blizu zemlji. Građanima s osjetljivim zdravljem i djeci ne preporuča se dugi boravak vani. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić priznao je jučer javno da on tu "ne može ništa". 

Kako možemo svi dugoročno nešto napraviti? Možemo prijeći na električna vozila i tako da prijeđemo na ogrjev, odnosno goriva koja ne proizvode onečišćenje. Jesam li zabrinut, jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku”, izjavio je Ćorić uoči sjednice Vlade u četvrtak. 

Ustvrdio je da je javnost o lošoj kvaliteti zraka na vrijeme obaviještena. “Ovo nije ništa što je van standardnih godišnjih gabarita, jednostavno imate određen broj dana tijekom godine kada imamo maglu i atmosferske prilike takve da i zima i ogrjevna sezona utječu na to da je količina i koncentracija PM10 čestica iznad graničnih vrijednosti”, rekao je Ćorić.