Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je odbacilo tvrdnje SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan da Vlada izravno lobira i zalaže se da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane.

"Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti odbacuje netočne, politikantske i zlonamjerne tvrdnje zastupnice Borzan, koja dezinformira hrvatsku javnost tvrdeći da Vlada izravno lobira i zalaže se da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, pri čemu ne priznaje hrvatske uspjehe na razini EU-a i djeluje protiv vitalnih interesa Hrvatske", izvijestili su iz Ministarstva. 

Iz Ureda eurozastupnice Borzan u srijedu su, naime, priopćili kako Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede izravno lobira u Bruxellesu da EU odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane. Razvidno je to, kako su naveli, iz dopisa poslanog 16. ožujka u Europsko vijeće koji, između ostalih, potpisuje i Vlada.

 

Zajednički dokument

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju navode kako je Hrvatska, uz Bugarsku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Maltu, Austriju, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju, podržala komunikaciju Poljske u kojoj je iskazana zabrinutost po pitanju ostvarenja cilja EU-a koji se odnosi na smanjenje korištenja sredstva za zaštitu bilja tako da članice smanje njegovo korištenje za 50 posto na nacionalnoj razini, naglašavajući potrebu za uvažavanjem pojedinačnih razlika članica. 

Na samom sastanku AGRIFISH Vijeća u ožujku istu informaciju usmeno su podržali i svoje razumijevanje iskazali još Cipar, Portugal, Finska, Grčka, Irska i Nizozemska. Zajednički dokument, kako objašnjavaju iz Ministarstva, ne osporava cilj EU-a iz strategije 'Od polja do stola', ali naglašava da se on mora postići uvažavanjem razlika u pogledu količine korištene aktivne tvari po hektaru poljoprivrednog zemljišta i već postignutih rezultata na razini članica. 

Uz ostalo, navodi se kako ciljevi smanjenja korištenja pesticida ne bi trebali dovesti do smanjenja poljoprivredne proizvodnje, kako ne bi ugrozili prehrambenu sigurnost EU-a i povećali ovisnost o uvozu hrane.

 

Nacionalna stajališta

"Ako zastupnica Borzan smatra da jednaka pravila trebaju vrijediti i za Hrvatsku, koja koristi upola manje pesticida po hektaru od europskog prosjeka, ili ne razumije navedenu problematiku ili svjesno radi protiv interesa hrvatskih poljoprivrednika i hrvatske proizvodnje hrane", ističu iz Ministarstva poljoprivrede. 

Ti su navodi u skladu s već ranije usvojenim nacionalnim stajalištima ili stavovima institucija EU-a, pri čemu je ovo okvirno stajalište Vlade bilo raspravljeno u Hrvatskom saboru te su ga podržali saborski odbori za poljoprivredu, okoliš i europske poslove, s obzirom na to da Hrvatska koristi upola manje pesticida, 1,04 kg/ha, od prosjeka EU-a koji iznosi 2,05 kg/ha, stoji u priopćenju. 

Iz Ministarstva također podsjećaju kako i Vijeće EU-a u svojim zaključcima iz listopada 2020., u ime svih članica navodi da u ostvarenju zajedničkih ciljeva Europske unije treba voditi računa o već postignutom uspjehu te o različitim polazišnim točkama, okolnostima i uvjetima članica.

 

Dodatni odgovori 

Napominju i kako je i Europski parlament u svojoj rezoluciji o strategiji Od polja do stola pozvao Komisiju da pojasni kako će osigurati da pojedinačni doprinosi članica ciljevima smanjenja korištenja pesticida budu utvrđeni tako da uvažavaju njihove različite startne pozicije, kao i raspoloživost alternativnih sredstava i njihov učinak na sektor, prihode poljoprivrednika i na prehrambenu sigurnost. 

To su sve pitanja na koja su članice tražile dodatne odgovore te smatramo opravdanim ukazivati na njih i tražiti obrazloženja prije preuzimanja dodatnih obveza kroz novi zakonski okvir EU-a, istaknuli su iz Ministarstva. 

Naglašavaju kako "to ne znači da Vlada Republike Hrvatske podržava neekološke metode proizvodnje, kako maliciozno i populistički implicira zastupnica Borzan, kao uostalom ni Hrvatski sabor, Vijeće EU-a ili Europski parlament, koji su svi ukazali na slične probleme koji mogu nastati u provedbi ciljeva strategije Od polja do stola".

 

Veći iskorak

Iz Ministarstva su odlučno odbacili tvrdnje da se Hrvatska protivi održivom korištenju pesticida i ekološkim ciljevima, osobito s obzirom na to da je Hrvatska po mnogim okolišnim pokazateljima iznad prosjeka EU-a i primjer drugim članicama. 

Ministarstvo poljoprivrede, kako navode, već niz godina provodi i financira mjere kojima se unaprjeđuje okolišna održivost poljoprivredne proizvodnje te su u skladu s nacionalnim i ciljevima EU-a spremni i na veći iskorak. 

Pritom, kako su istaknuli, imaju odgovornost istovremeno osigurati opstojnost hrvatske poljoprivrede, njezinu veću konkurentnost i veću prehrambenu sigurnost hrvatskih građana te utjecati na donošenje pravila koja su ključna za ostvarivanje strateških interesa Hrvatske, izvijestila je Hina.