Britanska vlada odobrila je 26 mil. funti za devet projekata zahvaćanja ugljičnog dioksida (CCS) kako bi ubrzala razvoj i primjenu te energetske i ekoliške tehnike. Jedan od tih projekata bit će do sada najveći britanski projekt zahvaćanja, primjene i pohrane CO2 koji nastaje u energetskim i tehnološkim procesima. 


Emisije CO2 manje za 11%

Riječ je o projektu u tvornici natrijevog karbonata i bikarbonata u Cheshireu u Engleskoj u vlasništvu indijske kemijske skupine Tata Chemicals. Za taj projekt je odobreno 4,2 mil. funti i njime će se omogućiti zahvaćanje (tj. izdvajanje) CO2 koji nastaje procesima u tvornici u količinama od čak 40 000 t godišnje.

Pri tome će se CO2 zahvaćati, odnosno izdvajati iz dimnih plinova iz plinskog kogeneracijskog postrojenja snage 96 MW kojim se pokrivaju potrebe tvornice za električnom energijom i parom, ali i opskrbljuju susjedne tvornice. Tako zahvaćeni CO2 potom će se pročišćavati i ukapljivati kako bi se koristio u procesu proizvodnje natrijevog bikarbonata (tzv. sode bikarbone). Time će se ukupne emisije CO2 iz tvornice smanjiti za 11%. 


Ambiciozan program

Spomenuti program ulaganja 26 mil. funti u projekte izdvajanja CO2 za cilj ima smanjenje emisija za čak 70 000 t godišnje i iskorištavanje tako izdvojenog CO2 u raznim tehnološkim procesima. Tako je za TE Drax iz tih sredstava namijenjeno 0,5 mil. funti, što će biti iskorišteno u demonstracijskom projektu zahvaćanja biogenog CO2 za gorivne članke čija je vrijednost oko 1 mil. funti, dok će tvrtka Origen Power dobiti 0,249 mil. funti. 

U drugom krugu, uz ta tri projekta, sredstva će dobiti još šest projekata. Jedan od njih će omogućiti izdvajanje CO2 iz proizvodnih pogona u području Liverpoola i njegovu pohranu u istrošena plinska polja na području Liverpulskog zaljeva, objavio je američki energetski portal 'Power Engineering International'.