Ronilački klub Roniti se mora i partneri nedavno su završili svoju 22. ekološku akciju Think Green na otoku Visu

Po prvi puta ove godine uveo se novi koncept u čišćenje podmorja, a to je potpuno zbrinjavanje otpada izvučenog iz podmorja. 

U partnerstvu sa C.I.O.S grupacijom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav materijal prikupljen tijekom akcije je odvezen s otoka, bit će razvrstan i zbrinut na odgovarajući način. Tako se dodatno pomoglo lokalnoj zajednici i oslobodilo ih se svake brige oko prikupljenog materijala.

 

Odbačena vojna oprema 

Akcija je trajala tri dana, a čistila se trajektna luka, riva i uvala Stonac, javlja RK Roniti se mora

Iz podmorja je izvučeno 15 tona, tj. više od 30 prostornih metara otpada. Najveći komadi bili su metalno nadgrađe broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, bicikli, akumulatori, građevinski otpad, plastika te kamionske gume

Pronađena je i odbačena vojna oprema uključujući talijansku kratku pušku, municiju raznog kalibra te noževi.

 

Podmorje, rijeke i jezera 

Osim otpada prikupljenog u podmorju, u sklopu Think Greena prikupljeno je i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike s tog otoka te tisuću litara otpadnih ulja. 

RK Roniti se mora već 10 godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

U toj akciji je sudjelovalo više od 60 ronioca RK Roniti se mora – Zagreb uz pomoć UPA Rostrum – Split i RK Roniti se mora – Šibenik koji su zajedno odradili više od 600 radnih sati pod vodom.

Inače, partneri RK Roniti se mora na ovom projektu su C.I.O.S grupacija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), National Geographic Hrvatska, Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, Grad Vis, Jamnica, TZ Vis, Mares, Garmin, Pivovara Medvedgrad, Klara, Sixt, Geopark Viški Arhipelag, Hotel Issa, DC Nautica Vis, Gradina Vis, Hvidra Vis, Scubalife magazin te portal Morski.hr.