Izlijevanje nafte koje je poteklo iz Sirije i širi se Sredozemnim morem, a do otoka Cipra moglo bi stići već danas, objavile su ciparske vlasti. Sirijski dužnosnici rekli su prošli tjedan da je spremnik s 20.000 tona goriva počeo curiti 23. kolovoza iz termoelektrane u sirijskom obalnom gradu Baniyas. Analize satelitskih snimaka koje je napravio Orbital EOS pokazuje da je izlijevanje nafte bilo veće nego što se početno mislilo te da se proteže na području veličine približne veličine kao i New York, prenosi N1. 

Iz tvrtke su za CNN rekli da je naftna mrlja udaljena oko sedam kilometara od ciparske obale. Satelitske snimke su inicijalno pokazale da se nafta mrlja proteže kroz 36 kilometara, no noviji podaci pokazuju da je narasla, a ciparske vlasti, koje se pripremaju na reakciju, kažu da se čini kao da je riječ o "naftnom sjaju", a ne o sirovoj nafti koja pluta na površini mora. 

Stanovnik Baniyasa je rekao da je veći obale zagađen. “Nije nam ovo trebalo, ovdje je već teško zarađivati ​​za život, a ovo će zasigurno utjecati na živote mnogih obitelji. Vlada je poslala samo timove sa spužvama i crijevima za vodu, oni nemaju kapacitete za rješavanje ovoga… ne možete čistiti more spužvama”, dodao je. Izrael i Turska, koja dijeli granicu i obalu sa Sirijom, također su uključene u sanaciju.