Mjesec bi tijekom idućih nekoliko desetljeća mogao potaknuti dramatično povećanje broja poplava. Tako barem tvrde znanstvenici iza nedavnog NASA-inog istraživanja. Predviđa se da bi do sredine tridesetih godina idućeg desetljeća čovječanstvo moglo biti suočeno sa 'vrlo velikim' porastom plimnih valova diljem svijeta. Prema studiji, najjači utjecaj ove pojave osjetit ćemo tijekom srednjih tridesetih i početkom četrdesetih godina 21. stoljeća - tjekom promjene lunarnog ciklusa. Neke od efekata možemo osjetiti već danas: plimni su valovi i sve češća pojava.

Iza studije objavljene u Nature Climate Change journalu nalazi se NASA Sea Level Change Team na Sveučilištu na Havajima. 'Ako se priobalne zajednice u SAD-u ne pripreme i utvrde, mogu očekivati puno veće poplave od onih na koje su navikli' rekao je William Street, oceanograf iz National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i autor studije, piše Tportal. 

Kolebanje orbite Mjeseca

Iza povećanih poplava dijelom se nalazi i kolebanje orbite Mjeseca koji pri kretanju oko zemlje, uzrokuje porast i pad mora. Ovaj fenomen koji se ponavlja svakih 18.6 godina, pojačno utječe na plimu i oseku. Tijekom prve polovice ciklusa rezultat su slabija plima i jača oseka. Drugi dio ciklusa ih pojačava. Uparimo li ovaj prirodni proces s rezultatima klimatskih promjena u obliku povećanih razina mora, rezultat bi mogle biti vrlo velike poplave tijekom iduća dva desetljeća. 

Studija se bavila poplavama uzrokovanim visokim plimama, koje nisu razorne kao olujni udari te kojih je, prema NOAA, u SAD-u tijekom 2019. bilo sveukupno 600. Problem je što će se tijekom idućeg desetljeća njihova učestalost učetverostručiti. Premda ova predviđanja zvuče jako loše, znanstvenici tvrde da ljudi na cijelu stvar mogu utjecati - lokalne zajednice morat će se prilagoditi novim uvjetima, dok će ostatak svijeta morati krenuti u borbu protiv klimatskih promjena.