INA-in projekt EOR, u sklopu kojeg u ležišta utiskuju i trajno skladište ugljični dioksid jučer je proglašen najboljim projektom u kategoriji „Proces za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj“. Nagrada za EOR je dodijeljena u okviru Konferencije o budućnosti Europe koju je pokrenula Europska komisija, Vijeće i Parlament, a u Hrvatskoj se održava u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. EOR projekt je tako prepoznat kao projekt koji uvelike može pomoći u provedbi niskougljične strategije razvoja Hrvatske na putu prema klimatskoj neutralnosti. 

U posljednjih sedam godina, koliko INA provodi ovaj projekt na naftnim poljima Ivanić i Žutica, u ležišta je utisnuto 2,3 milijuna tona CO2, što je ekvivalent više od četvrtine godišnjih emisija iz transporta u Hrvatskoj, a INA je tek jedna od nekoliko kompanija u Europi koja koristi EOR metodu kako bi istovremeno povećala proizvodnju ugljikovodika i skladištila ugljikov dioksid u zrela naftna ležišta.

Okolišno odgovorna industrija

U kategoriji „Upravljanje“ nagradu je dobio HiPP Croatia d.o.o. koji je prvi u Hrvatskoj uveo Sustav za okolišno upravljanje – EMAS što je prestižni EU certifikat namijenjen najboljima. Također rade na očuvanju klime (organska proizvodnja, klima neutralna proizvodnja i projekt 2025. – klima pozitivna proizvodnja). Priznanja za doprinos zaštiti okoliša dodijeljena su tvrtkama Valamar Riviera d.d., Ericsson Nikola Tesla d.d. i KONČAR – Energetika i Usluge d.o.o. 

U kategoriji “Proizvodi i usluge” nagradu je dobila SAPONIA d.d. za uloženi napor za razvoj ekoloških proizvoda koji su dobili vrhunski certifikat zaštite okoliša EU Ecolabel, kojima se pokriva široki spektar primjena u postupcima održavanja higijene i čistoće. Priznanja su dodijeljena tvrtkama Regeneracija d.o.o., RASCO tvornica komunalne opreme d.o.o. i TEHNIX d.o.o., dok je “zvijezdom u usponu” proglašena tvrtka MIRET d.o.o.